miércoles, 27 de marzo de 2013

El camí d'Ossera a l'Alzina d'Alinyà

Després de Josa de Cadí i Tuixent comença una vall que és una de les boniques de Catalunya, la vall de la Vansa. Aquesta vall s'estén de manera horitzontal fins al riu Segre, entre el pantà d'Oliana i la Seu d'Urgell. El fil conductor de la vall és el riu de la Vansa que s'estén per la plana i desguassa al riu Segre.

La Vansa està protegida al nord per la serra del Cadí. Des dels pobles de Fórnols i Cornellana es pot ascendir a dalt de la carena i assolir la Torreta de Cadí (2.559 m), el cim culminant del sector occidental de la serra.

Aquesta bonica vall té un notable interès botànic. Hi ha diversos itineraris (la Volta a Ossera, el camí de Sorribes de la Vansa a Ossera, etc.) que a la primavera queden espectacularment verds. És molt recomanable fer-hi una excursió i tirar fotografies.

Avui us presento un itinerari entre dues valls, la de la Vansa i la d'Alinyà, que surt d'un dels indrets més pintorescos de la vall de la Vansa, el poble d'Ossera. Del conjunt de pobles que integren el municipi de la Vansa i Fórnols és el que queda més aïllat. Es troba al vessant sud de la vall i té totes les casetes posades a dalt d'una careneta, entre la roca d'Ossera, que les resguarda, i la carena de Colladetes.

Ossera

Ossera - Coll d'Ares - l'Alzina d'Alinyà


  • Itinerari: lineal (no circular)
  • Durada: 2 h 30 min anada (5 h anada i tornada)
  • Distància: 4.99 km anada (10 km anada i tornada)
  • Alçada del punt de sortida: poble d'Ossera, a 1250 m
  • Alçada del punt més elevat de l'excursió, el coll d'Ares, a 1650 m
  • Alçada del punt d'arribada: l'Alzina d'Alinyà, a 1365 m

Mapa de l'itinerari



Deixant enrere Ossera el camí s'endinsa per un caminet entre un bosc tupit de pi roig, roures, boixos i ginebres i va enfilant fent llaçades fins al coll d'Ares.

El camí s'enfila entre un bosc enorme

La Duna descansant.

L'etimologia del topònim deu provenir de l'existència del plantígrad en el passat llunyà però avui vila és coneguda pels artesans que hi viuen. Hi podem comprar melmelades, formatge i herbes remeieres, entre altres coses. Al voltant d'Ossera hi ha un bon nombre de plantes medicinals. Les vistes, el panorama que s'obre davant de la nostra mirada, en aquesta primera part de l'excursió, és fantàstica. D'una banda, el massís del Cadí enfarinat a finals de març, a la dreta. Més al fons, a l'esquerra, observem les muntanyes de la capçalera de la vall de Bescaran, és a dir, el Pirineu. I entre els arbres, a primer terme, l'hermós poble d'Ossera. 

Vistes del Cadí i del poble d'Ossera

El camí puja fins al coll d'Ares.

El coll d'Ares més barcelonista

Ens arribar-hi descobrim diverses coses. D'una banda, la vall d'Alinyà que s'estén al nostres peus. És una àrea de vegetació més seca, amb tons ocres i verds més secs que no pas forts.

La vall d'Alinyà

És una vall ampla amb una pista forestal que porta cap al poble de l'Alzina d'Alinyà, però que nosaltres no seguim perquè preferim anar-hi pel caminet, més bonic i que davalla directe al poble en direcció sud-est (SO) evitant els revolts de la pista forestal.

Baixant deixem a la dreta una enorme roca estimbada que s'anomena Pedra Paret. Trobem un torrent amb un rierol d'aigua. El camí hi passa pel costat. És el riu de la Peça que abasteix el poble de l'Alzina d'Alinyà. En una estona anem a parar a una pista forestal on trobem una indicació de 10 minuts cap a l'Alzina. Arribem en aquest poble, unes quantes cases col·locades en un pendent sota el serrat del Prat de l'Anca.

L'Alzina d'Alinyà

Està força deshabitat i tranquil, no té cap comerç ni bar però gaudeix de bones vistes al sud de la vall.

Allotjament

Si us voleu allotjar en algun lloc quan aneu a la vall de la Vansa recomano l'alberg Can Cortina, a Tuixent. És econòmic. Sopar terrícola, amb porró de vi i gasosa, dormir i esmorzar amb pa amb tomàquet i embotits, cafè amb llet o llet amb cola cao, suc de taronja, melmelades i mantega envasades, surt tot plegat per 33,90 € més una taxa de 45 cèntims per persona. A mi em convenç.


No hay comentarios:

Publicar un comentario