martes, 17 de septiembre de 2013

La cova Iglesiona del cabo Vidio

Una de les entrades per mar a la cova
Una de les entrades per mar a la cova

Avui us vull parlar del Cabo Vidio, un cap de la costa asturiana a l’interior del qual hi ha una cova d'unes característiques geològiques singulars, la "Iglesiona". Si us situeu a l’oest del far veureu un caminet que davalla a l’única de les tres entrades a través de les quals s’hi pot accedir.

De baixada passareu per un punt on la roca està equipada amb uns ferros. Després heu de continuar descendint i quan ja us estigueu apropant al nivell del mar veureu a la dreta una obertura a la roca, és l’entrada a la cova.

Aquest és el caminet que baixa a la cova
A l’interior descobrieu una sala enorme que s’aixeca i culmina en forma de cúpula. No és habitual topar amb una cova d’aquestes característiques. Això es dóna perquè fa milers d’anys, aquesta part del cab estava formada d’estrats de quarcita situats de manera horitzontal l’un damunt de l’altre. Aquests estrats, a més, no estaven soldats. Amb els anys, l’erosió de l’aigua va anar desprenent la part central dels estrats i, mica en mica, es van alçar els murs d’un sostre amb una superfície semiesfèrica.


El terra de la cova és ple de còdols que són les restes dels estrats caiguts, unes pedres que a la vegada han estat arrodonides per la força del mar. En una entrada, l’única a través de la qual s’hi pot accedir per mar, es forma una plageta de còdols i es crea una imatge impressionant amb els rajos de llum filtrant-se a l’interior de la cova. L’escenari és pintoresc i recorda una cova després d’un naufragi

Aquí podem veure la platgeta que s'ha format amb estrats caiguts del sostre

L’alçada de la cova no la sabem però superarà molt probablement els 50 metres. Tot plegat ens du a la conclusió que el cabo vidio és buit per dins i, qui sap, potser algun dia, d’aquí molts i molts anys, s’enfosarà. Per accedir a la cova s’ha de fer amb bajamar, és a dir, quan hi ha la marea baixa, i això es pot consultar per Internet al web de l’AEMET (heu de seleccionar la zona oeste i la zona de Cudillero) o a Tablademareas.com.

Un cap, punta o promontori, tal com ho diu a Viquipèdia, és un accident geogràfic format per una massa de terra que es projecta cap a l'interior del mar. Rep aquest nom sobretot quan la seva influència sobre el flux dels corrents costaners és gran i provoca dificultats per a la navegació.

Vistes a occident de la costa asturiana des del cabo Vidio.
Els núvols tapen el sol en un paisatge verge.

A Astúries hi ha diversos caps. El més conegut és el Cabo Peñas, el més septentrional de la costa asturiana, però un dels més importants és el Cabo Vidio, que pertany al concejo de Cudillero. Al marge de la cova, les vistes de la costa asturiana des del cap són espectaculars. És una costa verda, tallada per penya segats on sentim tota la força del mar cantàbric.

No hay comentarios:

Publicar un comentario